ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Ο κυκλαδικός πολιτισµός µέσα από την κεραµική τέχνη και τα ειδώλια. Κατασκευή αγγείου στο τροχό και διακόσµηση µε χαρακτηριστικά µοτίβα της εποχής με τη συμμετοχή των παιδιών. Προσθέτοντας και αφαιρώντας δίνουμε µορφή στον πηλό, δηµιουργούμε τα δικά μας ειδώλια, ανακαλύπτοντας την οµορφιά τους µέσα από την ουσιαστική τους απλότητα.

 

ΚΕΡΑΜΕΥΣ ΕΠΟΙΗΣΕΝ

Τα παιδιά θα δηµιουργήσουν έργα µε στοιχεία από την κυκλαδική, αρχαϊκή και µινωική εποχή. Στο πρόγραµµα περιλαµβάνεται κατασκευή αγγείου στον τροχό, με την συμμετοχή των παιδιών, προβολή διαφανειών µε πληροφορίες για την ιστορική περίοδο που θα επιλέξετε ενώ, µετά τη λήξη του προγράµµατος, τα έργα των παιδιών ψήνονται στον ειδικό φούρνο κεραµικής.

 

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ

Μια πρόταση για την προσέγγιση της Βυζαντινής τέχνης. Τα παιδιά µε τη βοήθεια του ψηφιδογράφου σχεδιάζουν, επιλέγουν τα κατάλληλα χρώµατα, κόβουν και κολλούν πήλινες ψηφίδες που έχουν ήδη ετοιµαστεί από το εργαστήρι, φτιάχνοντας το δικό τους ψηφιδωτό. Δουλεύουν οµαδοσυνεργατικά και επεξεργάζονται φακέλους εργασίας ανακαλύπτοντας το ψηφιδωτό στην Ελληνιστική, Ρωµαϊκή και Βυζαντινή περίοδο.
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 

ΜΑΣΚΕΣ ΑΠ΄ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ

Μέσα από βιωµατικά παιχνίδια τα παιδιά κατανοούν τη χρήση της µάσκας ανά τους αιώνες και βλέπουν την εξέλιξή της από τα αρχαία προσωπεία και τις τελετουργικές µάσκες, µέχρι τις µάσκες καρναβαλιού. Χρησιµοποιώντας καλούπια, πλάθουν, ζωγραφίζουν και συνομιλούν με τη µάσκα τους.
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 

ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΠΟ ΠΗΛΟ

Τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν µε κεραµικά µουσικά όργανα όπως σείστρο, τουµπελέκι, λαλίτσα, στάµνα κ.α. Συνθέτουν απλά ρυθµικά σχήµατα και µελωδίες και κατασκευάζουν µε πηλό το δικό τους µουσικό όργανο (σείστρο).